Terra Madre Day a prilejuit Slow Food
Bucuresti Valahia Gusturilor si Asociatiei Grupul de Initiativa Radu
Anton Roman sa conceapa, planifice si sa organizeze, doua activitati
majore pentru dezbaterea publica din Romania, privind produsele
locale si agricultura durabila. Joi 8 decembrie 2011, a avut loc o
conferinta-dezbatere despre politici europene si context romanesc,
pentru clarificarea conceptului de "ecogastronomie", sub
titlul "Ecogastronomia - de la politici europene la realitati
romanesti". Evenimentul a fost inscris in seria de dezbateri
"Conferintele de la Sosea", coordonate de prof. Vintila
Mihailescu, gazduite periodic de Muzeul National al Taranului Roman
si de Clubul Taranului. Au urcat pe scena mai multi invitati, care au
vorbit publicului despre Slow Food, produse ecologice, produse
locale, restauratie si gatit, renasterea conceptului de bacanie si
programe de educatie pentru copii. Finalul reuniunii a fost marcat
printr-o noua experienta culinara, din seria "La ciorbarie",
invitatii participand la o portie de ciorba colocviala, de post si o
degustare de specialitati gastronomice pe baza de porc.
Despre porci si combinate zootehnice,
“In numele porcului: Pig Business":
Recent inaugurata Libraria Bastilia a
fost locul unde, vineri seara, in 9 decembrie, s-a discutat despre
realitatile industriei zootehnice, impactul acesteia asupra
societatii, dupa vizionarea documentarului "Pig Business",
un film care documenteaza felul in care marile exploatari zootehnice,
afecteaza mediul, biodiversitatea, reduc locurile de munca in micile
ferme.
Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor a beneficiat in
demersul sau de suportul realizatoarei documentarului, britanica
Tracy Worcester, care a agreat asupra vizionarii publice a filmului.
Un numeros public, intr-un cadru ofertant, la mansarda cladirii, a
putut asculta si comenta opiniile exprimate de invitatii Maria Oancea
(fermier din zona Talmaciu, judetul Sibiu, producatoare de
specialitati din carne afumata), Bert Reinders (presedinte al
Praesidium Ark of Taste, fermier din zona Rupea, judetul Brasov),
moderate fiind de profesor Vintila Mihailescu. Pe linga temele
specifice legate de cresterea animalelor, s-a vorbit si despre rasele
de porci autohtone, Bazna si Mangalita. Au putut fi puse in evidenta
ideile miscarii Slow Food in Romania, importanta pastrarii
biodiversitatii si nevoia de sustinere pentru agricultura durabila,
mai ales in Romania.
No comments:
Post a Comment