13 Dec 2011

La Bucureşti, dezbateri despre ecogastronomie şi sursele de hrană ale românilor

Terra Madre Day a prilejuit Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor si Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman sa conceapa, planifice si sa organizeze, doua activitati majore pentru dezbaterea publica din Romania, privind produsele locale si agricultura durabila. Joi 8 decembrie 2011, a avut loc o conferinta-dezbatere despre politici europene si context romanesc, pentru clarificarea conceptului de "ecogastronomie", sub titlul "Ecogastronomia - de la politici europene la realitati romanesti". Evenimentul a fost inscris in seria de dezbateri "Conferintele de la Sosea", coordonate de prof. Vintila Mihailescu, gazduite periodic de Muzeul National al Taranului Roman si de Clubul Taranului. Au urcat pe scena mai multi invitati, care au vorbit publicului despre Slow Food, produse ecologice, produse locale, restauratie si gatit, renasterea conceptului de bacanie si programe de educatie pentru copii. Finalul reuniunii a fost marcat printr-o noua experienta culinara, din seria "La ciorbarie", invitatii participand la o portie de ciorba colocviala, de post si o degustare de specialitati gastronomice pe baza de porc.

Despre porci si combinate zootehnice, “In numele porcului: Pig Business":

Recent inaugurata Libraria Bastilia a fost locul unde, vineri seara, in 9 decembrie, s-a discutat despre realitatile industriei zootehnice, impactul acesteia asupra societatii, dupa vizionarea documentarului "Pig Business", un film care documenteaza felul in care marile exploatari zootehnice, afecteaza mediul, biodiversitatea, reduc locurile de munca in micile ferme.
Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor a beneficiat in demersul sau de suportul realizatoarei documentarului, britanica Tracy Worcester, care a agreat asupra vizionarii publice a filmului. Un numeros public, intr-un cadru ofertant, la mansarda cladirii, a putut asculta si comenta opiniile exprimate de invitatii Maria Oancea (fermier din zona Talmaciu, judetul Sibiu, producatoare de specialitati din carne afumata), Bert Reinders (presedinte al Praesidium Ark of Taste, fermier din zona Rupea, judetul Brasov), moderate fiind de profesor Vintila Mihailescu. Pe linga temele specifice legate de cresterea animalelor, s-a vorbit si despre rasele de porci autohtone, Bazna si Mangalita. Au putut fi puse in evidenta ideile miscarii Slow Food in Romania, importanta pastrarii biodiversitatii si nevoia de sustinere pentru agricultura durabila, mai ales in Romania.

No comments:

Post a Comment